Vellant la Gaudeamus

Vellant la Gaudeamus

marți, 20 nov. `12

Printre noutăţile Vellant la Gaudeamus 2012 se numără un roman nou de Irvin D. Yalom, un basm de Petre Ispirescu în colecţia Pasărea măiastră, trei traduceri noi din limba spaniolă şi o carte dedicată unei dansatoare românce în avangarda pariziană: Lizica Codreanu.



Problema Spinoza, de Irvin D. Yalom
Traducere din limba engleză de Alex Moldovan

Irvin Yalom revine cu un roman despre minţile a doi oameni care au intrat în istorie la trei secole distanţă unul de celălalt: filosoful olandez de secol XVII, Baruch Spinoza, şi Alfred Rosenberg, unul dintre ideologii nazismului şi un apropiat al lui Adolf Hitler. Imaginând o intersecţie neaşteptată între viaţa lui Spinoza şi destinul lui Rosenberg, Irvin Yalom construieşte o poveste de neuitat despre ură şi toleranţă, curaj şi laşitate, pedeapsă şi speranţă.


Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte, de Petre Ispirescu
cu ilustraţii minunate de Maria Surducan

Inclusă în colecţia Pasărea măiastră de basme româneşti ilustrate de artişti români, povesteaTinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte se desfăşoară în aproape 60 de pagini minunat ilustrate de Maria Surducan şi reprezintă un cadou perfect pentru micii şi marii cititori de poveşti ilustrate.
Făt-Frumos din povestea aceasta nu seamănă cu alţi feţi de împărat. Înainte să vină pe lume, nu s-a oprit din plâns până nu i s-au promis „tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”. Când împlineşte 15 ani şi făgăduinţa părintelui său nu se adevereşte, flăcăul pleacă în căutarea imposibilului. Nu este singur: îl are drept tovarăş de drum şi sfătuitor pe calul năzdrăvan găsit în grajdurile împărăteşti sub deghizarea unuia slab şi răpciugos. Să-i însoţim de-a lungul acestui basm singular şi captivant, publicat întâia oară în 1872 de Petre Ispirescu şi îmbrăcat acum în straie noi de ilustratoarea Maria Surducan.


Lizica Codreanu: O dansatoare româncă în avangarda pariziană, de Doina Lemny

Nu doar stele precum Loie Fuller, Isadora Duncan sau Martha Graham au revoluţionat codurile dansului, îngrădit timp îndelungat în structuri rigide. Contribuţia acestora a fost adesea susţinută şi de alte talente al căror nume a rămas din păcate în umbră. Este şi cazul Lizicăi Codreanu.
Într-o carieră „fulgerătoare” de dansatoare, artista a avut timp să colaboreze cu cei mai mari artişti ai secolului XX: Sonia Delaunay, Fernand Léger, Darius Milhaud, Marcel Mihalovici... Improvizaţiile sale pe marginea compoziţiilor Gymnopediilor lui Erik Satie, fotografiate de Constantin Brâncuşi în atelierul său, contribuţiile sale în cadrul seratei dadaiste Coeur à Barbe (1923) şi în cadrul filmului Le Petit Parigot (1926), în mod special, sunt momente cu adevărat remarcabile.

Mai mult, în acord cu viziunea sa asupra corpului, Lizica şi-a pus în valoare cunoştinţele despre practicile tămăduitoare ale vracilor români şi cele de yoga pentru a deschide unul dintre primele cabinete de hatha yoga din Paris.


Trei noi traduceri din limba spaniolă se adaugă listei de noutăţi pregătite pentru Gaudeamus:Moştenirea Matildei Turpin, de Alvaro Pombo, în traducerea Ilincăi Ilian (roman distins cu Premiul Planeta în Spania), Cortegiul umbrelor, de Julian Rios, în traducerea Lilianei Iacob-Pleşa şi Mâinile mici, de Andres Barba, în traducerea Luminiţei Voina-Răuţ.

Sesiuni de autografe la standul Vellant:
Vineri, de la ora 18:00, artiştii Francisc Chiuariu, Flavia Pitiş şi Radu Belcin vă aşteaptă la standul Vellant pentru a discuta despre cele mai noi apariţii în colecţia de artă contemporană românească la Vellant: Francisc Chiuariu. Monografie şi Radu Belcin & Flavia Pitiş: Faces and traces, ambele curatoriate de Cosmin Năsui.


Sâmbătă, de la ora 13:00, Maria Surducan, ilustratoarea cărţii Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte inclusă în colecţia Pasărea Măiastră de la Vellant îi aşteaptă la stand pe toţi cei pasionaţi de ilustraţia de carte, pentru a povesti cum a fost să dea viaţă poveştii lui Petre Ispirescu.